Skip to content
Menu
HERMAN LYSLO RIGSTAD
  • Home
  • Blog
  • About
  • Contact
HERMAN LYSLO RIGSTAD
January 14, 2021

Konsekvenser av kunstig intelligens

Kunstig intelligens er fortsatt temaet på skolen, og dette innlegget vil på mange måter være en fortsettelse av mitt forrige innlegg. Om du ikke har lest det, anbefaler jeg at du leser det før du fortsetter på dette innlegget. Det forrige innlegget var en introduksjon til kunstig intelligens, og smått hvordan det vil påvirke fremtiden vår. I dette innlegget derimot, skal vi se mer på hva slags konsekvenser som kan følge av integreringen av kunstig intelligens i samfunnet.

Jeg skrev litt om Tesla i det forrige innlegget, og jeg tenkte jeg skulle bygge videre på dette med selvkjørende biler i dette innlegget. På hvilke måter vil selvkjørende bilder påvirke samfunnet, trygghet i trafikken, og ikke minst, arbeidslivet?

Ruter er et kjent navn for alle som bor i Oslo. Vi kjenner de best som de som har kontroll på buss, t-bane, trikk, ferger osv., men i 2019 tok Ruter en litt annen retning med kollektivtilbudet deres. Det var nemlig da de introduserte selvkjørende busser i Oslo. Disse bussene kjørte av seg selv med hjelp av kunstig intelligens. Dette førte naturligvis til at bussjåfører kanskje begynte å stille spørsmål ved framtiden deres. En selvkjørende buss er jo selvfølgelig en trussel for deres yrke. Bussene kjørte i oppstarten av prosjektet i kun 18 km/t, og hadde kun plass til 11 passasjerer samtidig, men til alle som var skeptiske til selvkjørende busser, var det alltid en vert om bord som sørget for at ting gikk som det skulle. Man kan derfor si at disse bussene ikke enda var i stand til å «danke ut» allerede eksisterende bussjåfører, men prosjektet holder fortsatt på, og per desember 2020 har bussene hatt 29 000+ passasjerer.

Bildet er hentet fra https://bil24.no/na-har-oslo-selvkjorende-busser/

Hvem har ansvaret når en selvkjørende bil tar livet av noen?

Selvkjørende bilder er ikke eksklusivt for Norge, også i USA har mange selskaper testet ut denne teknologien. Uber blant annet, som fungerer ved at privatpersoner melder seg inn og bruker egne bilder til å frakte folk rundt, har testet denne teknologien. I den amerikanske staten Arizona i 2018 skjedde det en ulykke der en bil knyttet til selskapet Uber kjørte over en dame. Bilen var en Volvo utstyrt med kunstig intelligens teknologi, slik at den kjørte helt selv. Bak rattet satt likevel en person som passet på at ingenting galt skulle skje. Bilen kjørte i 39 mph, henholdsvis 63 km/t, og registrerte ikke et rødt lys. Følgende av dette var at Elaine Herzberg ble kjørt over og havnet på sykehuset. Elaine var kun 49 år gammel, og døde senere av skadene hun ble påført. Årsaken til dette var at mannen bak rattet, Rafael Vasquez, ikke reagerte i tide nok til å styre bilen unna. En såpass ny Volvo kommer med masse luksus, blant annet en skjerm, og det var denne skjermen som skulle lede til et dødsfall. Rafael satt i bilen og så på tv-programmet The Voice, noe som førte til at han ikke rakk å reagere tidsnok. Rafael ble dømt, og måtte møte i retten året etter.

Spørsmålet man kan stille seg i slike situasjoner er hvem som har skylden. I saken over kan man konkludere med at politiet mente at personen bak rattet hadde skylden, men er det også mulig å legge skylden på teknologien og kunstig intelligens? Skriv gjerne hva du mener i kommentarfeltet under.

Vi er altså i en tid der teknologien rundt oss endres hele tiden. På mange måter er denne utviklingen bra for samfunnet. Integreringen av kunstig intelligens i samfunnet er i stor grad til for at vi mennesker skal ha det lettere. Det er derimot helt åpenbart at denne teknologien ikke er på det stadiet den skal være for at vi kan stole 100% på den enda, men jeg tror at om noen tiår vil teknologien være sterkt forbedret og i mye større grad mer synlig i hverdagen. Prosjektet til Ruter med selvkjørende busser har som sagt startet, og det utvikles fortsatt. De startet med en rute, fra Kontraskjæret til Vippetangen i Oslo. Neste prosjekt er i Ski, og jeg tror prosjektet vil vokse større med årene.

Kunstig intelligens er et veldig spennende tema, og mulighetene er så mange. Hvem vet hva fremtiden vil bringe? Det blir spennende å følge med i årene som kommer.

-Herman

Kilder:
https://ruter.no/om-ruter/prosjekter/selvkjorende-kjoretoy/
https://bil24.no/na-har-oslo-selvkjorende-busser/
https://www.bbc.com/news/technology-54175359

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Refleksjoner rundt første del av Digital markedsføring
  • Blokkjeder og kryptovaluta, kan det fjerne all korrupsjon?
  • Filterbobler og ekkokamre – hva er virkeligheten?
  • En enklere hverdag med Vipps
  • Hva 3D-printing vil gjøre for Norges framtid

Recent Comments

  • Fredrikke Linnea Erikkson on Blokkjeder og kryptovaluta, kan det fjerne all korrupsjon?
  • Fredrikke Linnea Erikkson on Filterbobler og ekkokamre – hva er virkeligheten?
  • Fredrikke Linnea Erikkson on En enklere hverdag med Vipps
  • Fredrikke Linnea Erikkson on Hva 3D-printing vil gjøre for Norges framtid
  • Fredrikke Linnea Eriksson on Er kunstig intelligens noe å frykte?
©2021 HERMAN LYSLO RIGSTAD | Powered by WordPress and Superb Themes!