Internett er i dag et fenomen som stadig flere blir avhengig av. Omtrent alle jobber som finnes i dag, er avhengige av at du kjenner til hvordan man bruker internett. Som student også, er man veldig avhengig av internett og dets funksjoner. Jeg personlig søker stadig opp ulike ting, og følger planer for undervisning over internett. Med internett har det også dukket opp flere problemer, og to ting man kalle for et problem er filterbobler og ekkokamre. Hva disse to begrepene er for noe, og hvordan de påvirker vår opplevelse av internett, er det vi skal se på i dette innlegget.
Hva er filterbobler?
En ting jeg har merket selv, er at hver gang jeg søker på noe nytt, er ofte søkeresultatene nettsider jeg tidligere har besøkt. Hvis jeg for eksempel gjør et Google-søk, og søker på «klær», ser jeg at mange sider jeg tidligere har besøkt dukker opp på siden. Når en venn av meg gjør samme søket, får han opp helt andre nettsider. Hvorfor er det slik? Bare av å høre ordet filterboble, er det ikke vanskelig å tenke seg at det har noe med filtre å gjøre. Disse filtrene oppstår som et resultat av ulike algoritmer som spiller inn hver gang man gjør et søk.
Hensikten med disse filterboblene, er at nettsider skal kunne filtrere bort informasjon de mener er irrelevant for deg som bruker å se. Og det er derfor den ofte viser tidligere besøkte nettsider, fordi dette er sider den vet at du har interesse for, ettersom du har besøkt siden tidligere. Og dette kan også forklare hvorfor jeg får opp samme nettsider som jeg tidligere har handlet på når jeg søker på «klær» på nett.
Mange tenker at dette kan være en praktisk løsning, ettersom de veldig lett kan finne nettsider de tidligere har besøkt, men hvilke konsekvenser kan slike filterbobler ha? Google er et godt eksempel på et selskap som sitter med mye informasjon om brukerne sine. Hver gang man takker ja til informasjonskapsler/cookies uten å tenke noe mer over det, vet selskapet enda mer om deg. De vet hvor på nettsiden man trykker, og kan ut ifra det vite hva brukeren synes er interessant og ikke. Dette gir oss som brukere mindre frihet, og vi er slett ikke så anonyme på nett som vi kanskje tror.

Hva er ekkokamre?
Ekkokamre kan sies å være et resultat av filterbobler. Når man stadig søker på de samme tingene blir man eksponert for de samme resultatene hver gang, og det kan føre til et «ekko». Det fører til at man kun ser ett type resultat, og ikke blir eksponert for andre sider av realiteten. For eksempel kan datamaskinen din finne ut av dine politiske syn, og vise artikler som «matcher» ditt syn. På denne måten blir man ikke vist realiteten, og man kan til slutt tro at alle tenker likt som seg selv. Man får da et tunnelsyn på alt, og vil ikke ha den forståelsen for ulike saker som man kanskje bør ha.
Konsekvenser av filterbobler og ekkokamre
Når vi snakker om politiske syn, er det viktig å belyse hvor påvirkende disse filterboblene og ekkokamrene kan være for den virkelige verden. Som nevnt, kan resultatet av disse avgrensningene være at man kontinuerlig får informasjon som støtter sitt eget politiske syn og holdninger. Resultatet av dette igjen er at man ikke får muligheten til å se saken fra andre perspektiver, og hvis alle mennesker i et samfunn kun blir eksponert for informasjon de allerede vet om og støtter, vil den politiske utviklingen i samfunnet etter hvert stoppe opp.
En god sammenlikning er demokratiet i Norge, sammenliknet med USA. I Norge har vi mange ulike partier, som ved hvert år har et ulikt antall følgere. Det skjer fordi de som stemmer kanskje har sett valget fra flere partiers side, og velger derfor å stemme på et annet parti enn tidligere. I USA derimot, der det nylig har vært valg, fungerer politikken på en helt annen måte. I USA handler valget ofte ikke om å vinne nye stemmer, men å styrke stemmen til de mennesker som allerede stemmer på sitt parti. Dette ser vi ved alle samlingene der Donald Trump og Joe Biden talte til sine følgere. Resultatet av dette er ekkokamre der man som en som stemmer, kun ser valgt partis side av valget. Et resultat av dette igjen, er som vi så mange ganger har sett i USA, total uenighet mellom de som stemmer på de to forskjellige partiene. Konflikter er ikke et sjeldent syn i USA, og de store demonstrasjonene vi ofte ser i nyhetene, er som regel et resultat av uenighet i politikken.

Digitaliseringens rolle i dette
Filterbobler og ekkokamre er relativt nye begreper. Før i tiden fikk man informasjon om den store verden gjennom papiravisen og nyhetssendinger. Det var da ikke mulig å filtrere slik man gjør i dag. Alle som kjøpte aviser og så nyhetssendinger, ble eksponert for de samme nyheten, sett fra samme side. I dagens samfunn derimot, leser veldig mange mennesker nyheter gjennom mobilen sin, og det er der filterboblene spiller inn. Både på Google og i sosiale medier, er all informasjon man leser tilpasset den enkelte bruker. Dette bidrar til splittelser i politikken blant annet.
Filterbobler og ekkokamre er som sagt et relativt nytt fenomen. På en måte er det positivt fordi man lett kan finne den informasjonen man ønsker å se. Dette gjør at jeg lett kan finne klær jeg er interessert i å kjøpe. En annen side, og den viktigste siden å belyse i mine øyne, er hvordan filtrering skaper konflikter i politikken som egentlig ikke hadde trengt å være der. Konklusjonen min vil derfor være at med riktig teknologi og utvikling av filterbobler og ekkokamre, kan det være et godt hjelpemiddel.
-Herman
Bilder:
https://pixabay.com/no/photos/cybersikkerhet-hacker-sikkerhet-3194286/
https://pixabay.com/no/photos/folk-mann-kvinne-protest-rally-2590594/
Hei Herman 🙂
Her har du skrevet et veldig bra blogginnlegg, der du svarer godt på oppgaven.
Jeg synes innlegget ditt er veldig interessant og at du skriver bra.
Jeg synes også du viser til interessante dagsaktuelle og relevante eksempler som du drøfter rundt med egne refleksjoner. Veldig bra! Jeg synes også du belyser et veldig viktig tema.
Prøv gjerne lag enten spørrende eller informative tittler for å trigge nysgjerrigheten hos leserne dine.
Bra jobbet 🙂 Stå på!!